Texel: Nederland in het klein

Vraag de gemiddelde Nederlander waar ze aan denken als je Texel noemt en ze noemen vaak : fietsen, rust, gepensioneerd, schapen en duinen. Mensen die er daadwerkelijk zijn geweest weten dat er meer te doen is. Veel meer!
Vele jaren geleden was ik er voor het eerst op uitnodiging. Ik had er ook mijn bedenkingen bij wat ik op Texel aan zou treffen. Maar toch overstag gegaan en ben er blij om ook. De dag beviel zo goed dat we het jaar erop er onze vakantie hebben gevierd. Inmiddels kan ik niet meer op 2 handen tellen hoeveel ik er ben geweest. In de lente, zomer, herfst en winter heeft het eiland haar mooiste vormen laten zien.

Het begint al op het moment dat je met de Teso richting Texel gaat. De zilte lucht dringt je lichaam binnen en er komt een rust over je heen. Je ziet de gouden duinen dichterbij komen en binnen no-time rijd je Texel op. De overtocht duurt inclusief inrijden en uitrijden ongeveer 15 a 20 minuten. Een schijntje dus. Inderdaad zie je veel toeristen met de fiets het eiland verkennen. Je ziet veel meer van het eiland met de fiets dan met de auto. Buiten duinen zijn er ook polders en naaldbossen. Alle soorten landschappen verspreid over Nederland vind je op Texel. Daarom word dit ook wel Nederland in het klein genoemd.

Een uniek gebied is de Slufter. Doordat de duinen niet doorlopen bij de slufter kan de zee een stuk het land binnen dringen. Dit brengt een uniek stukje natuurgebied tot stand waar onder andere lamsoor en helmgras voorkomt. Ook kun je hier onder andere de lepelaar tegenkomen die op veel plekken op het eiland te vinden is. Andere vogels die relatief veel voorkomen op Texel zijn : De  blauwe kiekendief, bergeend, roodborsttapuit, de nachtegaal en de zeer zeldzame velduil. Ook veel bontbekplevieren en sterns zijn liever op Texel dan andere kustgebieden. Wilde orchideeën kun je er in verschillende kleuren en vormen tegenkomen.

Buiten de unieke mooie natuur is er ook ruimte voor actie. Kiters zowel op land als water zijn er actief, Mountainbikers en paardrijden kun je er ook. Terrassen en restaurants zijn er in grote getale  in onder andere de badplaats de Koog en het gezellige winkelstadje Den Burg.

Texel is echt een aanrader die een allround vakantie willen hebben. Waar je kunt kiezen voor rust en natuur of voor actie en cultuur. Je kunt de talloze terrasjes bezoeken of  lekker uitwaaien op het strand.

Ik kan niet wachten tot ik dit prachtige eiland weer kan en mag bezoeken!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *