De tuin: je eigen natuurlijke fotostudio

Veel mensen hebben een tuin. Tenminste, een buitenplaats rondom hun huis want steeds meer mensen kiezen ervoor om hun tuin dicht te laten bestraten en kiezen liever voor een betonnen plein dan voor biodiversiteit! Dat is jammer want in een natuurlijke tuin valt veel te beleven en met een paar simpele stappen houdt je het netjes. Een voordeel van dit is dan ook dat je niet ver hoeft te lopen om de mooiste foto’s te kunnen maken van uitlopende onderwerpen. Denk aan vogels, bloemen en insecten. Bovendien is dit ook leerzaam en leuk voor kinderen. Je draagt wat kennis over zonder boeken of andere media te gebruiken.

Het mooiste zou zijn dat je tuin van begin op zou kunnen bouwen. Je kunt dan bedenken wat voor tuin je wilt. Zoals een strakke tuin, een verwilderde tuin of er tussen in. Je kunt de grond optimaal bewerken zodat de planten een goede basis hebben. Vaak hebben mensen al het een en ander in de tuin staan maar dan kan er gekeken worden wat er aan te verbeteren valt. Een tuin met eenzelfde soort is saai en trekt weinig aan. Probeer dan ook verschillende soorten te planten. Probeer af te wisselen met planten, struiken, bomen en bijvoorbeeld bloembollen. Zou je graag willen dat je er bepaalde vogels of andere diersoorten zoals vlinders of bijen mee aantrekt, probeer daar dan op in te spelen. Deze houden bijvoorbeeld van nectar rijke bloemen zoals de vlinderstruik, zonnehoed of lavendel. Vogels houden graag onder andere van zaden en bessen. Je kunt hierbij denken aan de zonnebloem, vuurdoorn en de sierappel. Je kunt ook een vogelhuisje ophangen in de hoop dat er een vogelgezinnetje bij je opgroeit in de tuin. Je kunt dan spieken hoe de vogeltjes aan en uitvliegen op zoek naar voedsel. Bovendien waarderen ze in de winter wat voer of vetbollen die je in je tuin kan ophangen.

Als je ook wat andere soorten insecten wilt kun je bijvoorbeeld een stapelmuurtje van steen maken of wat losse boomstammetjes in de tuin leggen.Hier kun je leuke onderwerpen voor macrofotografie tegen komen. Je kunt dan dingen vastleggen waar je gemakkelijk overheen kijkt en met je blote oog vaak niet ziet. Denk hierbij aan het lieveheersbeestje, soldaatjes en overige kevers en torretjes.

Mocht je toch je tuin willen bestraten kan je het altijd opleuken met wat potten en bloembakken. Vele soorten doen het ook goed in een pot zoals een fruitboompje als de appel of peer, lavendel, siergras, rozenstruik. Let dan alleen wel op dat je de boel niet laat uitdrogen want dit gaat wat sneller in potten als in de volle aarde. Bovendien draag je dan toch iets bij aan de natuur aangezien deze elk jaar erop achteruit gaat. Mensen staan er niet bij stil dat we de natuur nodig hebben om te overleven.

Hieronder wat tips van mij:

  • Varieer in verschillende soorten planten, struiken en bomen
  • Wat zie je graag in je tuin. Je kunt hierop inspelen door soorten weg te zetten die in trek zijn.
  • Geef je tuin verschillende functies zoals schuilplaats, eetplaats of broedplaats
  • Ruim niet te veel of te netjes op. Vooral de merel houdt van scharrelen door de tuin.
  • Wees voorzichtig met bestrijdingsmiddelen. Vaak is er een natuurlijke oplossing te vinden.
  • Werken in lagen zodat je lagere en hogere beplanting hebt. Dit maakt het voor het oog ook interessanter.
  • Probeer in verschillende seizoenen te denken zoals voorjaarsbloeiers, zomerbloeiers en herfstbloeiers.
  • Katten kun je afweren doormiddel van kattenschrik of planten waar katten een hekel aan hebben zoals de ooievaarsbek, vuurwerkplant en citroenverbena.
  • Een drinkplaats zoals een waterornament of schaaltje doet het ook goed!

De foto’s hieronder zijn allen in de tuin gemaakt om je een idee te geven wat je zoal kunt verwachten.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *